Äänestys

Mikä oli ensimmäinen kaupallinen roolipeli, jota pelasit?

D&D punaboksi
40 (26.7%)
Runequest
19 (12.7%)
Kerp/Merp/Roolimestari
20 (13.3%)
Paranoia
0 (0%)
Twilight 2000
0 (0%)
Tie tähtiin 2300
2 (1.3%)
Vampire
4 (2.7%)
Mage
0 (0%)
Werewolf
0 (0%)
AD&D
7 (4.7%)
D&D 3.X
11 (7.3%)
D&D 4
2 (1.3%)
Praedor
4 (2.7%)
Heimot
1 (0.7%)
Myrskyn aika
0 (0%)
Hiljaisuuden vangit
0 (0%)
Miekka ja Magia
4 (2.7%)
Warhammer FRP
2 (1.3%)
Elhendi/Rapier
2 (1.3%)
Astra
0 (0%)
Taru Sormusten herrasta -seikkailupeli (TAS)
7 (4.7%)
ANKH
6 (4%)
Cyberpunk
4 (2.7%)
Shadowrun
3 (2%)
Taiga
0 (0%)
Joku muu. Mikä?
12 (8%)

Äänestäjiä yhteensä: 146

Kirjoittaja Aihe: Millä roolipelillä aloitit?  (Luettu 24617 kertaa)

Poissa Muser

 • Viestejä: 2159
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #30 : Tammikuu 19, 2012, 19:33:24 »
1994-95 muistan pelanneeni silloisen koulukaverini kotikutoista väännelmää, jossa oli tod.näk. Runequestin säännöt ainakin vahingon osalta. Peli jäi muutamaan kertaan ja myöhemmin sitä yritettiin herätellä epäonnistuneesti kerran, kunnes tiet erkanivat. Sen jälkeen muistan kokeilleeni ainakin Talismania, Vampire: The Masqueradea, Warhammer Fantasyä ja 3.5:ttä muutaman kerran, ennen kuin aloitin jatkuvan harrastelun vuonna 2008 kiitos pysyvän Tampereelle muuton ja NiTessinen Riimuherrojen ja Paizon Societyn.

Muistan kuinka helvetin pelottavaa oli ottaa nopat käteen Black Watersin äärellä, kun ympärillä möllötti kaiken maailman kaulapartaa ja veteraania. "ööäh, mitäs mä nyt heitän? Ai aloitetta? Tää iso noppa?"

Sittemmin olen tullut siihen tulokseen, että myöhäinen aloitukseni oli oikein sopivaa. Itselläni ei ole minkälaista sotaväsymystä esim. dunskun suhteen ja vaikkapa muunmuassa Mythos-mömmöily ei ole väsyttänyt allekirjoittanutta sitten ollenkaan.

Toivottavasti pääsen joskus pelaamaan vielä RQ:ta. Mongoosen versio ainakin vaikutti hauskalta ja sillä saisi ainakin toteutettua lukkarinrakkautta.

Poissa RoleHamster

 • Viestejä: 38
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #31 : Tammikuu 27, 2012, 08:49:15 »
Aloitin ANKHilla 1988. Sitten vuosikymmenen vaihteessa alkoikin tulla suomeksi käännöspelejä, joista pelasimme RuneQuestia, KERPiä ja CyberPunkia. Yhtä ja toista muutakin tuli satunnaisesti kokeiltua (ShadowRun, Twilight2000, Astra, Call of Cthulhu, Boot Hill, Miekka & Magia, AD&D), mutta KERP noista jäi suosikiksi.


1990-luvun alkupuoliskon jälkeen tuli taukoa pelaamisessa, ja 2000-luvulla oli pariin otteeseen harvakseltaan KERP-kampanjoita. Nyt 2010-luvulla KERP tekee tilaa Song of Ice and Fire RPG:lle, jos se tästä lähtee käyntiin.


Poissa Zathow

 • Viestejä: 516
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #32 : Tammikuu 29, 2012, 17:51:00 »
1997-8 paikkeilla tuli ostettua Runequest, sitä jaksettiin pari vuotta jonka jälkeen siirryin lyhyen kotitekoisen pelin jälkeen Cyberpunkin pariin. Tätä riemua jatkuikin sitten useampi vuosi kunnes kaveri hankki D&D 3.5:n ja siitä jonkin ajan päästä Shadowrunin, minkä jälkeen kaikkia kolmea tahkottiin enemmän tai vähemmän vuorotellen. CP2020 Joona Vainion edelleen ylipäheine suomennoksineen on säilyttänyt mun mielessä paikkansa parhaana ropena koskaan, joskin viime pelikerrasta alkaa olla jo sen verran kauan että aika saattaa olla kullannut muistoja. Nyt muistellessa on melko hämmentävää että kotipaikkakunnalta (alle 5000 asukasta) löytyi kuitenkin viisi eri peliporukkaa eri peleineen ja kämmeineen (hooded lantern = hupullinen viitta...).

Muutaman vuoden tauon jälkeen (2008  ja siitä eteenpäin) olenkin sitten pelaillut lähes yksinomaan Pathfinderia joka on tarjonnut hupia ja hauskaa kaiken siihen käytetyn ajan edestä.
"Me ei olla täällä rynkyttämässä, vaan niinku tiedonhaku reissulla." aloittaa hän diplomaattisesti.

Poissa Kuusikeiju

 • RST
 • Viestejä: 1009
 • Liked: 7
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #33 : Maaliskuu 06, 2012, 14:42:40 »
Teoriassa yhden pelikerran verran RuneQuestia, mutta koska PJ oli täysin pihalla säännöistä*,  niin vastaan D&D punaboksi, joka tuli hankittua itselle pian ensikosketuksen jälkeen.

(* osumapaikat sai hyökkääjä valita eikä niitä arvottu. Osumaheitot hoidettiin d20 nopalla, jossa <11 oli huti ja >10 osuma. Taikuutta ei saanut käyttää. Kaikenlainen improvisaatio (= "en minä torju, lyön broota vastapalloon kun se koittaa puskea") oli suuressa määrin tuettua.)
Uusia Roudan maa -roolipelejä saa minulta
hintaan 42 (laita yksityisviestiä)

Poissa Pekka

 • Viestejä: 2
 • Liked: 0
  • Profiili
  • Näkymiä Reunalta – Shadowrun 4th Edition
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #34 : Maaliskuu 08, 2012, 01:05:25 »
Miekka ja magia, kirjastosta löytynyt.

Saatoimme pelata ensin kotitekoisilla systeemeillä ja vasta sitten tuolla, en muista, mutta ainakin pian tuon jälkeen siirryimme kotikutoisia pelejä käyttämään.

Tapahtui jossain vuosituhannen vaihteen luona, vuoden tai parin virhemarginaalilla, siinä ala-asteen loppupuolella.


Mahtavaa, että joku muukin on aloittanut Miekalla ja magialla! Itse aloitin serkkuni vetämällä lohikäärmeentapposkenulla, kun peli oli ihan tuliterä.
>>> noun: Shadowrun
Any movement, or series of such made in carrying out plans which are illegal or quasilegal.
-- WorldWide WorldWatch 2050 archive

Poissa Mary Leathert

 • Viestejä: 929
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #35 : Maaliskuu 28, 2012, 02:00:11 »
Riippuu kai mikä lasketaan. Ropet kiinnostivat jo jostain ala-asteelta (90-luvun loppu), mutta pelaamaan ei silloin päässyt. Yläasteella kirjaston rope-valikoimaa tuli lueskeltua useastikin, erityisesti huomion herätti Paranoia, jonka laatikossa tuli d20 mukana. Se sääntökirja tuli tutkittua useastikin. Yksi epäonnistunut yritys vetää Paranoiaa partioporukalle ei oikein päässyt edes alkuunsa.

Sitten muutin Tampereelle opiskelemaan, TYRin aloittelijatapahtumissa tuli pari kertaa käytyä ja kokeiltua joitain satunnaisia pelejä.

Varsinaisen peliporukan löysin toisena tai kolmantena opiskeluvuotena (n. 2009). Siinä aloitettiin Hârnilla, josta siirryttiin Call of C'thulhuun, jota pelaan edelleen. Sen lisäksi mukaan kuvioihin ovat tulleet eri porukoilla D&D 3.5 ja viimeisimpänä Pathfinder Society.

Eli vastasin "muu", koska ajattelen lähinnä tuon Hârnin varsinaiseksi aloitukseksi.

Poissa Frozen_Feet

 • Viestejä: 66
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #36 : Toukokuu 16, 2012, 16:20:50 »
Minun kiinnostukseni roolipelejä kohtaan alkoi pitkälti tietokonepelien pohjalta, pääosin Spiderweb Softwaren Exile-sarjan innoittamana. Mutta ensikosketus pöytäropeihin oli joskus 98 - 99, kun silloin paras kaveri innostui Cyberpunkista. Huvittavana yksityiskohtana ensimmäinen pelihahmoni oli nainen.

Vuotta myöhemmin toinen kaveri löysi serkkunsa vanhan punalaatikko-dunkun, ja hänen johtamanaan tuli pelattua läpi Cadwellin linnoitus ja pari muuta seikkailua.

Tässä vaiheessa löysin kirjastosta vanhat "valitse seikkailusi" kirjat, ja niiden innoittamana aloin itse kerätä peliporukkaa kun kavereilla ei into riittänyt pelinjohtamiseen. Läpikäytyä tuli kaikki kirjastosta löytyneet pelit (KeRp, Elhendi, punalaatikko, Ultima Thule, T.H.O.G.S., Twilight, Cyberpunk, Paranoia jne.) ja paritusinaa kavereiden kanssa kyhättyä peliviritystä. Oleellinen tekijä teinivuosien ropeharrastuksessa oli myös vanhojen Magusten lukemin uskonnollisella hartaudella, ja niiden kautta tutustuinkin Petri Hiltusen sarjakuviin ja päädyin Praedori pariin.

Vaikka Cyberpunkilla aloitinkin, nostalgisimmat muistot minulla on punalaatikosta, lähinnä siksi että fantasiaestetiikka upposi minuun paremmin kuin ankeat tulevaisuudenvisiot. Silläkin lienee tekemistä asian kanssa kun Keskimaa tuli taas muotiin Peter Jacksonin leffojen myötä (tosin olin lukenut Hobitin ja Tolkienin Maailman jo aiemmin useaan otteeseen.)
"It's the fate of all things under the sky,
to grow old and wither and die."

Poissa Bjanze

 • Viestejä: 23
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #37 : Toukokuu 17, 2012, 17:05:22 »
KERP oli ensimmäinen peli mitä pelattiin joskus noin 5. luokalla eli olisiko ollut -98 tai -99. (Samaan aikaan kerättiin muuten Keski-Maan Velhot korttejakin ja pelattiin niillä.) KERP löytyi kirjastosta ja Tampereen kirjaston roolipelivalikoima onkin tullut tutkittua tarkasti sen jälkeen. KERPpiä laajennettiin kaverin ostettua Roolimestarin ja silloin minä siirryin päätoimiseksi pelinjohtajaksi porukassamme. Seuraavaksi tulivat D&D 3, Ars Magica ja Call of Cthulhu. Myös Cyperpunk 2020 on yritetty alottaa usein, mutta ei ole käynnistynyt koskaan kunnolla. Sitten löytyi WFRP 2. painos, joka on Roolimestarin lisäksi lempparisääntöjärjestelmiäni. WFRP2 ja D&D3 vuorottelivat pitkään, välillä myös zombirope All Flesh Must Be Eaten, kunnes ilmestyi Dark Heresy, joka on 2000-luvun lopun paras kaupallinen roolipeli omissa silmissäni. Häviäähän se noille fantasiasuosikeille, mutta ne ovatkin paljon vanhempia. Muitakin pelejä on tullut kokeiltua matkan varrella, mutta korkeintaan yhden seikkailun verran. Kovin vahvasti indietä olevista peleistä en ole koskaan innostunut vaan mieluummin tälläisiä perinteisen tyylisiä kaupallisia paketteja, joihin vaan lisätään seikkailu itse. Myöskään omia sääntöövirityksiä ei meidän porukassa ole koskaan harrastettu, siinä suhteessa olen kai jonkinlainen poikkeus tällä foorumilla. Kunniamaininnan tähän loppuun ansaitsee Nordicin Kalmo, joka on aivan mahtava zombie-roopeli(sekoilu).

Poissa Veltzeh

 • Viestejä: 1837
 • Liked: 0
  • Profiili
  • Veltzeh Mekanismissa
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #38 : Kesäkuu 05, 2012, 23:54:06 »
Ensimmäinen kaupallinen roolipelini oli D&D 3.5 muistaakseni vuonna 2005.

Olin kuitenkin aloittanut roolipelaamisen freeformin ja vähän D&D:tä muistuttavan pelin kanssa internetin syövereissä vuosi tai pari aiemmin.

Poissa liivatekuutio

 • Viestejä: 2
 • Liked: 0
 • Random encounter
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #39 : Heinäkuu 01, 2012, 21:27:40 »
ANKH:illa aloitin joskus 90-luvun alkupäässä. Kivaa on ollut ja paljon on hommat noista ajoista muuttuneet. En tiedä pitäisikö palkita vai kirota kaverit, jotka pelaamaan minut ovat alunperin houkutelleet.
I hate this campaign

Poissa VilleL

 • Viestejä: 34
 • Liked: 1
  • Profiili
  • Melidian
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #40 : Heinäkuu 07, 2012, 13:19:38 »
Vuosi lienee 1991. Olen aika varma, että se oli D&D:n punainen laatikko.

Poissa El Dumbo

 • Viestejä: 2
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #41 : Syyskuu 10, 2012, 17:18:56 »
Viime vuoden Traconissa tuli kokeiltua jokin parin tunnin sessio, mutta ei ole kyllä mitään muistikuvaa mikä peli oli kyseessä. Sen innoittamana otin sitten osaa Tampereen teknillisen yliopiston lauta- ja roolipelikerhon järjestämä fuksipeliin, joka perustui D&D neljänteen laitokseen.

Poissa Thunhus

 • Viestejä: 3
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #42 : Lokakuu 26, 2012, 13:24:17 »
D&D punalaatikko ja expert set 1986. Hyppäsin lopettaneen pelaajan hahmon ohjaajaksi Isle of Dread seikkailuun. Pelasin Thunhus hahmoani seuraavat kymmenen vuotta saavuttaen 21. tason.

Runequestia tuli myös pelailtua välillä, mutta aina on ollut myös D&D kamppis käynnissä. Nykyään D&D 4e kamppis.

Thunhus

Poissa Niilo Paasivirta

 • Viestejä: 95
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #43 : Tammikuu 14, 2013, 10:44:44 »
Lasketaanko Adventure, alkuperäinen fortran-versio, 1970-luvun puolella?  ::)  Sen pohjalta kehittelin eräänlaisia tietokoneella pelattavia roolipelejä (mm. ABC800-koneelle) jo ennen kuin tiesin D&D:stä. Niissä pelattiin hahmoa jolla oli ominaisuuksien tapaisiakin...Varsinainen pöytäpelaaminen puna- (ja sini-, viher-, musta- ja kulta-) boksilla tuli aloitettua vissiin 1984 tai niillä main. Parin vuoden päästä oli jo isompikin porukka, vaihto-oppilaana olleet olivat mm. tuoneet peliä jenkeistä, tosin sitten vaihdettiin AD&D:hen. Kaikki oli tietysti englanniksi ja 1988 suomennokselle lähinnä sitten naureskeltiin meidän porukoissa. Jotkut tutut ovat aloittaneet suomenkielisellä ja lipsauttelevat D&D 3.5 -peleissä haarniskaluokkaa, osumapisteitä ja kultapaloja.  ;D


AD&D-pelissä oli parhaimmillaan 15 pelaajaa, siis yhtäaikaa pöydässä.


Poissa Indust

 • Viestejä: 152
 • Liked: 0
  • Profiili
Vs: Millä roolipelillä aloitit?
« Vastaus #44 : Tammikuu 17, 2013, 14:00:53 »
Silloin joskus ysikytluvulla oli se aivan erinomaisesti suomennetu Cyberpunkin versio, joka meikäläiselle sai sen roolipelikipinän todella iskemään. Eipä tullut Cyberiä pelattua kuin pari sessiota, minkä jälkeen oli useamman vuoden tauko, ennen kuin pääsi pelaamaan Star Wars -ropea ja myöhemmin GURPSia.
 
Näin jälkikäteen on aika huvittavaa, että se Cyberpunk teki minuun niinkin suuren vaikutusken, sillä myöhemmällä iällä olen inhonnut kyseistä peliä syvästi. Systeemi on ok ja se suomennos on minusta yhä paras roolipelisuomennos, jonka tiedän, mutta se maailma ja (ainakin useimpien pelaajien haluama) pelityyli ei vaan sytytä enää.